Το άγχος στη ζωή μας

Η συνεχής παρουσία στρες στην καθημερινότητά μας είναι συνηθισμένη στην εποχή μας. Ο τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί ,οι απαιτήσεις που διαρκώς αυξάνονται, ευνοούν την ύπαρξη άγχους. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να περιγράψουμε με άνεση αυτό το γνώριμο αίσθημα της «πνιγμονής» που νιώθουμε όταν είμαστε υπερφορτωμένοι με υποχρεώσεις και αγωνιζόμαστε να ανταπεξέλθουμε στα δεδομένα τα οικονομικά, την εργασία, τις σχέσεις μας. Όλες οι  καταστάσεις που πιθανόν  να μοιάζουν ως πρόκληση  ή να αποτελούν  πραγματική απειλή για τον οργανισμό ενός ατόμου μπορεί να πυροδοτήσουν μια στρεσογόνο αντίδραση. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι συχνότερες αιτίες που σχετίζονται με υψηλό επίπεδο στρες αφορούν την εργασιακή απασχόληση  και τις οικονομικές συνθήκες.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Η σωματική  αντίδραση που χαρακτηρίζει το στρες έχει προστατευτική σημασία  για τον άνθρωπο και είναι απαραίτητη για  την επιβίωση του. Η αναγνώριση της απειλής και η ενεργοποίηση του μηχανισμού “Fight or Flight” μπορεί να κατευθύνει το πώς και το πότε θα ανταποκριθούμε στον κίνδυνο  . Ωστόσο, εάν αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιείται πολύ εύκολα, αρκετά συχνά ή όταν συνυπάρχουν πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες ταυτόχρονα , η ψυχική και σωματική υγεία ενός ατόμου μπορεί να διαταραχθεί και το άγχος να γίνει επιβλαβές για τον οργανισμό του. Το σώμα τότε παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης, αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης που οδηγούν σε μια σειρά αλυσιδωτών μεταβολών όπως

  • Ταχυκαρδία
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • Διαρκής κατάσταση εγρήγορσης που προκαλεί αϋπνίες
  • Ταχύπνοια
  • Επιβράδυνση της δραστηριότητας του πεπτικού συστήματος
  • Μυϊκή ένταση
  • Διαταραχές ανοσοποιητικού

Η συμπεριφορά μας  σε μια δύσκολη κατάσταση θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το στρες επηρεάζει εμάς και την υγεία μας. Ένα άτομο που αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετές δυνάμεις  για να ανταποκριθεί και  να ανταπεξέλθει ,είναι πιθανότερο να έχει μια εντονότερη αντίδραση που ενδέχεται  να προκαλέσει οργανικά προβλήματα. Οι εκάστοτε πιέσεις επηρεάζουν τα άτομα με διαφορετικούς τρόπους εντελώς εξατομικευμένα. Υπάρχουν περιπτώσεις  που, ακόμα και εμπειρίες που γενικά θεωρούνται θετικές, μπορούν να οδηγήσουν σε στρες, όπως ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, μια προαγωγή, ένα ταξίδι κ.α. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρέπει να εστιάσουμε όχι στο γεγονός αλλά στην αντίδραση και συμπεριφορά που υιοθετούμε απέναντι σε αυτό. Άλλωστε θεωρητικά το στρες πέρα από φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ασφαλή πλαίσια είναι κινητήριος δύναμη που μας βοηθάει να είμαστε περισσότερο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί. Πρέπει λοιπόν να  «επαναπρογραμματίσουμε» τον εγκέφαλο μας σε περίπτωση που έχει  «ρυθμιστεί»  να δέχεται πια μονό αρνητικά ερεθίσματα ακόμα και σε θετικές καταστάσεις. Το coaching μπορεί να βοηθήσει αυτό να συμβεί,  καθώς μαθαίνουμε  να αναγνωρίζουμε τις πηγές του άγχους μας, μπορούμε να  κατανοήσουμε την αντίδραση μας στο στρες, να  διαχειριστούμε καλυτέρα τις σκέψεις ,τα συναισθήματα και την ενεργεία μας. Το coaching συμβάλει στο να εκπαιδευτούμε σε τεχνικές διαχείρισης άγχους με σκοπό να καταφέρουμε σταδιακή και μακροπρόθεσμη αλλαγή.

Απλές συμβουλές αυτοβοήθειας για την μείωση του άγχους

 Οργανώστε το χρόνο σας

Η έλλειψη χρόνου, μπορεί συχνά να επηρεάσει τα επίπεδα στρες μας και να τα εκτοξεύσει. Μαθαίνοντας  να ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας  και να διαχειριζόμαστε το χρόνο σωστά  μπορεί να βοηθήσει όταν αισθανόμαστε πιεσμένοι.  Μην φοβάστε να αρνηθείτε μια πρόσκληση,  αν δεν είστε σε θέση να παρευρεθείτε σε μια εκδήλωση ή να αναλάβετε περισσότερη εργασία, αν δεν έχετε τον χρόνο ,θέστε τα όρια σας!

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Κάντε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα και συνήθεια! Συχνά παραμελούμε τις προσωπικές μας ανάγκες και αυτό μπορεί να μας ενισχύσει το άγχος καθώς πολύ απλές λύσεις που προωθούν την ευεξία μας και ενισχύουν την υγειά μας τις αφήνουμε εκτός της καθημερινότητας. Ο επαρκής ύπνος , η καλή διατροφή, η χαλάρωση αλλά και η άσκηση βοηθούν εξαιρετικά στην αντιμετώπιση του στρες.

Μείνετε μακριά από την ζάχαρη και την καφεΐνη

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και καφέ. Η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα που προσομοιάζουν το άγχος όπως αίσθημα παλμών και ζάλης που επιδεινώνουν το στρες.

Ξεκινήστε σήμερα την γυμναστική

Η φυσική άσκηση είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του στρες. Η επιλογή μιας δραστηριότητας που μας ταιριάζει και μας ευχαριστεί πέρα από την ενδυνάμωση που μας προσφέρει μας ανακουφίζει από την ένταση.

Θετική σκέψη και τεχνικές χαλάρωσης

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης και θετικής σκέψης. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ αποτελεσματικά να καταφέρετε να διαχειρίζεστε το άγχος. Μπορείτε να ξεκινήσετε με απλές εφαρμογές  καθημερινών ασκήσεων και θα παρατηρήσετε μέσω της πρακτικής πόσο θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σας καθώς το άγχος θα μειώνεται.

Ησαϊα Ελένη-Χριστίνα MSc.MD.MCC

Health and Wellness coach, Life coach

Υποσημείωση : Το health & wellness coaching όπως και οι αντίστοιχες υποενότητες δεν είναι μέθοδος  ψυχοθεραπείας, ούτε θεραπευτική αγωγή οποιασδήποτε μορφής, δεν αποτελούν  προγράμματα διατροφής ή ειδικού ασκησιολογίου. Εφαρμόζονται  παράλληλα με το θεραπευτικό πλάνο που σας έχει υποδείξει ο θεράπων ιατρός σας εάν αυτό υπάρχει.