Κάθε σχέση είναι διαφορετική, αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας.

Η ανατροφή, η οικογένεια και το περιβάλλον μας επηρεάζουν τα «πιστεύω» και τις προσδοκίες μας για τις σχέσεις, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ισορροπία σε αυτές. Όταν έχουμε γαλουχηθεί μόνο για να προσφέρουμε και αδυνατούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε βοήθεια, ή και αγάπη ακόμα, είναι αδύνατο να βρίσκεται σε αρμονία η σχέση μας.

Κάθε σχέση διέπεται από μια μοναδική δυναμική. Εξερευνώντας και εμβαθύνοντας σε αυτή την αλληλεπίδραση, μπορείτε να βρείτε τρόπους και φόρμουλες για να διατηρήσετε την ισορροπία στις σχέσεις σας, είτε αυτές αφορούν τον σύντροφό σας, είτε τα παιδιά, τους γονείς ή και τον εργασιακό και φιλικό σας περίγυρο.

Ορισμένα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα παρακάτω:

Να γνωρίζετε την αξία σας

Αν και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να ανακαλύψετε μέσα από μια σχέση, είναι προτιμότερο να υπάρχει αυτογνωσία και να έχετε δουλέψει για να γνωρίσετε τον εαυτό σας, πριν εμπλακείτε σε σχέση με κάποιο πρόσωπο. Το να γίνουμε ευτυχισμένοι και να ολοκληρωθούμε σαν άτομα, είναι προσωπική μας υπόθεση. Αυτή η προσδοκία πρέπει να πηγάζει από μέσα μας. Είναι δική μας ευθύνη να «ζυγίζουμε» τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, να τους δίνουμε τον σεβασμό και τον χώρο που τους αξίζει, ώστε να προσδιορίσουμε τί μπορούμε  να  προσφέρουμε, όχι μόνο σε μια σχέση, αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Όταν αντιλαμβανόμαστε τις δυνάμεις μας, νιώθουμε ότι αξίζουμε την αγάπη και δημιουργούμε ισορροπημένες σχέσεις.

Να καλλιεργείτε τον αμοιβαίο σεβασμό

Ο αμοιβαίος σεβασμός και θαυμασμός, είτε αφορά τον σύντροφο, είτε ακόμα και τα παιδιά μας, μπορεί να φέρει αρμονία στη σχέση μας. Το να εξυψώνουμε το ταίρι μας για τα προτερήματά του και για τα θετικά στοιχεία που φέρνει στη ζωή μας η παρουσία του, αντί να υπερθεματίζουμε τα σημεία που μας δυσαρεστούν, μπορεί να τονώσει αισθητά τη σχέση μας.

Μάθετε να ακούτε

Όταν δεν ακούμε, δίνουμε την εντύπωση ότι παραβλέπουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα «θέλω» των άλλων. Ίσως να μην το εκφράζουμε με λέξεις, αλλά το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι αγνοούμε το άτομο που μας μιλάει ή ότι αδιαφορούμε για τα όσα έχει να μας πει. Πρέπει να σταματήσουμε να αντιδρούμε και να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε. Δηλαδή, να ακούμε.

Μιλήστε

Κρατώντας παλιές πληγές ανοιχτές, μπορεί να οδηγηθούμε σε δυσαρέσκεια και η σχέση να φτάσει σε τέλμα. Πρέπει να μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να αποτρέψουμε το αίσθημα αυτό της δυσφορίας, που ενδέχεται να προκύψει αν είμαστε υποχωρητικοί ή διστακτικοί στον διάλογο. Μόνο όταν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που βιώνουμε, μπορούμε να το εξελίξουμε στην καλύτερη εκδοχή του.

Ησαΐα Ελένη-Χριστίνα MD. MSc.

Life Coach, Health and Wellness Coach MCC