Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν “κοκκινίλα” στο πρόσωπο και οι ένοχοι μπορεί να είναι η διατροφή, η άσκηση, το στρες, οι ευρυαγγείες ή γενικά η ύπαρξη της “ευαίσθητης επιδερμίδας”.
Πολλές φορές όμως, η κόκκινη επιδερμίδα του προσώπου μαρτυρά μια παθολογική κατάσταση του δέρματος και αποκαλείται ροδόχρους νόσος, παλαιότερα γνωστή ως ροδόχρους ακμή που συχνά αναφέρεται και ως η ακμή των ενηλίκων. Τα συμπτώματα είναι έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο, ευρυαγγείες, ευαισθησία, αίσθημα καψίματος και τραβήγματος. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κυρίως το καλοκαίρι καθώς ο ήλιος δεν είναι σύμμαχος ή σε περιόδους έντονου stress.
Στην αρχή η ερυθρότητα είναι παροδική, αλλά στη συνέχεια μπορεί να γίνει μόνιμη και να εντοπίζεται σε μέτωπο, μάγουλα, πηγούνι και μύτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αυτιά, το στήθος και την πλάτη. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια, φαγούρα και να γίνουν ορατά τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου.
Επιβαρυντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι:
· Η ζέστη
· Ο ήλιος
· Η κατανάλωση αλκοόλ
· Το στρες
· Η έμμηνος ρύση
· Κάποια φάρμακα
· Η κατανάλωση πικάντικων τροφών
Ταξινομείται σε τέσσερεις υπότυπους:
1. Ερυθηματοτηλεαγγειεκτατική η οποία χαρακτηρίζεται από διάχυτη ερυθρότητα του κεντρικού προσώπου με ή χωρίς ευρυαγγείες
2. Βλατιδοφλυκταινώδης ροδόχρους με μόνιμο ερύθημα κεντρικού προσώπου με παροδικές βλατίδες ή/και φλύκταινες
3. Φυματιώδης ροδόχρους που χαρακτηρίζεται από πάχυνση του δέρματος κυρίως σε άντρες, με το χαρακτηριστικό ρινόφυμα, ωτόφυμα, γναθόφυμα, μετωπόφυμα
4. Οφθαλμική ροδόχρους που χαρακτηρίζεται από υπεραιμία του επιπεφυκότα με συχνά προσβολή από χαλάζιο ή κριθαράκι
Τα καλά νέα είναι πως η ροδόχρους νόσος αντιμετωπίζεται…
Η γιατρός αρχικά θα ξεκινήσει με τον αποκλεισμό άλλων δερματικών παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν κοκκινίλες στο πρόσωπο π.χ. η ατοπική δερματίτιδα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, το έκζεμα εξ επαφής και οι ερεθιστικές δερματίτιδες.
Ύστερα συνταγογραφεί:
– Δερμοκαλλυντικά που δρουν στη διαστολή των αγγείων του προσώπου, με φυτική προέλευση, όπως ο ρούσκος, για παράδειγμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, για να πετύχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, απαιτείται παρατεταμένη χρήση.
– Αντιβιοτικά από το στόμα (οι τετρακυκλίνες είναι αυτές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά).
– Τοπικά φάρμακα, πιο συχνά μετρονιδαζόλη που μας επιτρέπει να «θρομβώσουμε» τα διεσταλμένα αγγεία, τοπικές θεραπείες με ρετινοειδή.
– Αγγειακά λέιζερ, πιο πρόσφατα, που μας επιτρέπουν να δράσουμε πιο βαθιά και να μειώσουμε τον κίνδυνο ουλών.
– Ειδική διατροφή – διαιτολόγιο. Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τα ζεστά και πικάντικα φαγητά, τα βαριά καρυκεύματα καθώς αυτά εκλύουν αιφνίδιο ερύθημα.
– Αποφυγή έκθεσης του προσώπου στο ηλιακό φως με τη χρήση αντηλιακών.
– Παλμικό laser χρωστικής για τις ευρυαγγείες του προσώπου.
– Φωτοθεραπεία.
Δερματολόγος Αγνή Αλμπανοπούλου