Ο καλός και ήρεμος ύπνος για το μωράκι σας είναι ίσως από τα πιο σημαντικά σημεία για την ανάπτυξή του. Τα νεογέννητα μωράκια συνήθως δεν είναι ακόμα έτοιμα για πολύωρο ύπνο. Αντίθετα, τα μωράκια συνήθως «επιδίδονται» σε συνεχόμενους κύκλους ύπνου και ξύπνιου, οι οποίοι μπορεί να είναι αγχωτικοί και για το ίδιο και για εσάς. 

Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, καθώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν εύκολα!

Σε όλα τα μωράκια καλό είναι να ακολουθείται μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Ένα ζεστό μπανάκι, ένα χαλαρωτικό μασάζ, μια αγκαλίτσα, ένα παραμυθάκι με το αγαπημένο τους ελεφαντάκι ή ένα χαλαρωτικό τραγουδάκι νανουρίσματος, μπορούν όλα να είναι μέρος ενός νυχτερινού τελετουργικού. 

Η καθιέρωση μιας τακτικής ρουτίνας ύπνου για το μωράκι σας το βοηθά να αναγνωρίζει το τέλος της ημέρας και την αρχή της νύχτας και να αναπτύξει συνήθειες ύπνου καθώς μεγαλώνει.

Μαθαίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα:

Τα περισσότερα μωράκια στην αρχή δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. 

Για να βοηθήσετε το μωράκι σας να συνηθίσει να κοιμάται σε σύντομα διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και περισσότερη ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθήστε να του μάθετε τη διαφορά τους.

Την ημέρα μπορείτε να την «γεμίσετε» με πολύ φως, θορύβους, και να την κάνετέ συναρπαστική. Ακόμα και όταν το μωράκι σας κοιμάται, προσπαθήστε να μην αλλάζετε τους ρυθμούς σας και να μην ανησυχείτε για τη φασαρία. 

Το βράδυ μπορείτε να σκοτεινιάσετε το δωματιάκι του και μπορείτε να αφήσετε ένα φωτάκι νυκτός που θα βοηθήσει το μωράκι σας να νιώθει ασφάλεια. 

Προσπαθήστε να επικρατεί ηρεμία και ησυχία μιλώντας χαμηλόφωνα και έχοντας κλειστές τις συσκευές όπως η τηλεόραση. 

Με την αλλαγή της ατμόσφαιρας βοηθάτε ευκολότερα το μωράκι σας να μάθει αυτές τις διαφορές.