Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι δύο εποχές του χρόνου, όπου τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωπα με ιώσεις της εποχής και πολύ συχνά, μάλιστα, με ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται τόσο σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας όσο και σε παιδιά της σχολικής ηλικίας. Βάσει ηλικίας, τα παιδιά δύναται να παρουσιάσουν ιώσεις από 3 έως 12 φορές το χρόνο. Καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος, αποκτά ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αφού έχει έρθει σε επαφή με διάφορους ιούς.
Υπάρχουν βέβαια διάφοροι τρόποι για να περιορίσουμε τη μετάδοση των ιώσεων. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές συμβουλές, που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες. Αρχικά, χρειάζεται να αερίζουμε τους διάφορους χώρους στους οποίους είτε διαμένουμε είτε παραμένουμε. Για παράδειγμα, το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να αερίζεται συχνά, ενώ το ίδιο πρέπει να γίνεται και στις αίθουσες των σχολείων. Το σωστό πλύσιμο χεριών, με ζεστό νερό και σαπούνι, αποτελεί μία απλή αλλά σημαντική πράξη για την πρόληψη των ιώσεων, ενώ, όταν βήχουμε, χρειάζεται να τοποθετούμε χαρτομάντηλα ή να βάζουμε τον αγκώνα μπροστά από το στόμα μας.
Ακόμη, οι επιφάνειες του σπιτιού άλλα και οι επιφάνειες του σχολείου, όπως τα θρανία, χρειάζεται να καθαρίζονται με τη χρήση απολυμαντικών. Καλό θα ήταν, επίσης, να χρησιμοποιούνται προϊόντα μιας χρήσης. Για παράδειγμα, μπορούμε στο σπίτι να χρησιμοποιούμε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, για να μην μπερδευτεί και πιεί κάποιος από το δικό μας γυάλινο ποτήρι και μεταδώσουμε την ίωση. Πρέπει να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο όταν έχουν αρρωστήσει, να τους παρέχουμε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά και να τα εμβολιάζουμε κάθε φορά που χρειάζεται.
Όταν το παιδί μας έχει κάποια ίωση, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες. Αρχικά, θα ήταν καλό να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο, να του αναφέρουμε την κατάσταση υγείας του παιδιού, και αυτός θα μας συμβουλέψει για το τι χρειάζεται να κάνουμε. Πρέπει να παρέχουμε στα παιδιά μας αρκετά υγρά, όπως χυμό, γάλα, νερό και αφεψήματα, για να μην αφυδατωθούν και χειροτερέψει η κατάσταση υγείας τους. Εάν παρατηρήσουμε «μπουκωμένες» μύτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσιολογικό ορό κάνοντας τακτικές πλύσεις. Τέλος, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά μόνο εάν τα παιδιά μας παρουσιάζουν αυξημένο πυρετό ή εάν φαίνονται αρκετά ταλαιπωρημένα από τον πυρετό. Μην ξεχνάμε ότι ο πυρετός στην ουσία είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού, που μας προστατεύει από λοιμώξεις. Επομένως, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε.
Σαφώς, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου τα παιδιά μας χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα. Οι παιδικές ιώσεις που κυκλοφορούν, κάποιες φορές, μπορούν να κρύβουν περισσότερους κινδύνους. Όταν το παιδί παρουσιάζει συχνούς εμετούς, έχει σπασμούς και κοιλιακό άλγος, τότε είναι επιτακτική η άμεση επίσκεψη σε παιδίατρο. Επίσης, ζητήστε ιατρική βοήθεια όταν ο πυρετός του παιδιού επιμένει, αυξάνεται και διαρκεί πάνω από 3 ημέρες. Τέλος, χρειάζεται να ελέγχουμε αν τα παιδιά μας έχουν κάποιον πόνο στο στήθος, εάν νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανασάνουν, εάν τους πονάει το κεφάλι, εάν έχουν έντονο πόνο στο αυτί ή εάν νιώθουν ότι δεν μπορούν να κουνήσουν εύκολα τον αυχένα τους, όταν παρουσιάζουν κάποια ίωση. Έτσι, θα γνωρίσουμε τα ακριβή συμπτώματα και θα τα αναφέρουμε στον γιατρό.
Παιδίατρος – Παναγιώτα Χαϊκάλη