Η ακμή είναι μια ιδιαίτερα συνηθισμένη κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες ανοικτούς και κλειστούς (μπιμπίκια) και φλυκταινίδια (σπυράκια). Συνήθως πρωτοεμφανίζεται κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και αργότερα στην ενήλικη ζωή, ακόμη και σε εξάρσεις.

Ποιες περιοχές προσβάλλονται;

Οι περιοχές που προσβάλλονται είναι κυρίως το πρόσωπο, η ράχη, αλλά και η προστερνική περιοχή. Παρ’ ότι η ακμή δεν απειλεί την σωματική ακεραιότητα του ατόμου, είναι δυνατό να υπάρξει ψυχολογική επιβάρυνση λόγω των έντονων στοιχείων της ακμής ή και των ουλών που εγκαταλείπει σε σημεία ορατά, όπως το πρόσωπο. Μπορεί να θεραπευτεί η ακμή; Ευτυχώς με την επιστημονική πρόοδο, υπάρχει πλέον ποικιλία “όπλων” κατά της ακμής. Ανάλογα με το είδος της και το ορμονικό και γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν τόσο τοπικά, όσο και συστηματικά σκευάσματα (αντιβίωση, αντισυλληπτικά και παράγωγα της Βιταμίνης Α) μόνα τους ή και σε συνδυασμούς ύστερα από την έγκυρη διάγνωση της Δερματολόγου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής στην αρχή της ή σε σοβαρές μορφές ακμής;

Σμηγματόρροια: Αυξημένη έκκριση σμήγματος.
Ανοιχτοί φαγέσωρες: Μαύρα στίγματα στην επιδερμίδα, που προέρχονται από την οξείδωση του σμήγματος που περιέχει μελανίνη και παίρνει αυτό το χρώμα.
Κλειστοί φαγέσωρες: Αυτά είναι τα λευκά στίγματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, και υποδηλώνουν παγιδευμένο σμήγμα και βακτηρίδια.
Βλατίδες: Η πιθανή εξέλιξη των κλειστών φαγεσώρων που σχηματίζονται σε μικρά εξογκώματα κόκκινου ή ροζ χρώματος. Υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το μέγεθός τους, γίνονται σκληρά και απεκκρίνουν κίτρινο πύον, ορό ή  αίμα.
Φλύκταινες: Εξογκώματα που μοιάζουν με τους κλειστούς φαγέσωρες αλλά “περιφρουρούνται” από έναν κόκκινο κύκλο.
Κύστεις: Πυώδεις ακνεϊκές βλάβες.
Οζίδια: Είναι τα μεγάλα και επώδυνα σπυράκια που φέρονται και σαν τα ύποπτα για δημιουργία ουλών.
Ουλές: Δημιουργούνται στις σοβαρές μορφές ακμής και εξαρτώνται και από την ευαισθησία του ατόμου αλλά και την έκταση της φλεγμονής.

Τι πρέπει να προσέξεις στο σπίτι μετά την επίσκεψή σου στη Δερματολόγο;

Να κάνεις πολύ καλό καθαρισμό της επιδερμίδας με ειδικά προϊόντα για λιπαρή επιδερμίδα.

Να επιμένεις στην καθημερινή του χρήση και η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Να κάνεις χρήση προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για λιπαρή επιδερμίδα και μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ.

Να φοράς αντηλιακό και γενικά να αποφεύγεις τον ήλιο που είναι κακός φίλος της ακμής.

Μην σπας τα σπυράκια…

Και με τα σημάδια από ακμή, τι γίνεται;

Η αισθητική αποκατάσταση των δυσχρωμιών και των ουλών της ακμής γίνεται με την χρήση χημικού Peeling, Fraxel Restore DUAL Laser αλλά και με αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP. Και οι δύο αυτές μέθοδοι στοχεύουν στην ομοιογένεια της υφής του δέρματος και την εξάλειψη των εμφανών ουλών. Η επιλογή της θεραπείας γίνεται από την Δρ Αλμπανοπούλου και εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος της ακμής, τον τύπο του δέρματος και την ηλιοφάνεια.

Άρα τα «σπυράκια» υποδεικνύουν την ύπαρξη ακμής.

Τα κόκκινα στίγματα είναι το βασικό σύμπτωμα της ακμής αλλά όχι μόνο της ακμής. Μπορεί να υποδεικνύουν ροδόχρου νόσο, μια άλλη δερματική πάθηση που προκαλεί έντονο κοκκίνισμα και στίγματα σε όλο το πρόσωπο που θα αναλύσουμε σε άλλο μας άρθρο.

Δερματολόγος Αγνή Αλμπανοπούλου