Το καλοκαιράκι μπήκε για τα καλά και εσείς, ως νέα μαμά, σκέφτεστε ήδη την πρώτη φορά που θα πάρετε μαζί σας στην παραλία το μωράκι σας. Είναι σίγουρο ότι το πρώτο του μπανάκι στη θάλασσα, και μαζί τα πρώτα σας κοινά πλατσουρίσματα στο νερό, είναι αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν για μια ολόκληρη ζωή! Έτσι λοιπόν, είναι λογικό από τη μια να θέλετε να προετοιμάσετε τα πάντα γι’ αυτή την όμορφη εμπειρία στην εντέλεια, και από την άλλη να θέλετε να είστε ενήμερες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο μπανάκι ενός μωρού, και κυρίως, για το τι θα πρέπει να προσέξετε για να κρατήσετε το μωράκι σας ασφαλές και γελαστό. Παρακάτω λοιπόν θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Προτού επεκταθούμε πάνω στο θέμα αυτό, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι συνήθως ενδείκνυται να παίρνετε το παιδί σας στη θάλασσα αφότου αυτό έχει κλείσει περίπου τέσσερις μήνες ζωής. Οπότε σε περίπτωση που το αγγελούδι σας είναι μικρότερο από αυτή την ηλικία, δεν χάνετε τίποτα να περιμένετε λιγάκι ακόμα. Ακόμη, αν το μωρό σας δείχνει να δυσκολεύεται την ώρα που έρχεται σε επαφή με το νερό και να μη θέλει να μπει σ’ αυτό, μην επιμείνετε. Απλά ξαναδοκιμάστε την επόμενη φορά που θα πάτε στην παραλία, την καταλληλότητα της οποίας θα έχετε ελέγξει προτού την επισκεφθείτε.

Συνεχίζοντας, το πρώτο και βασικότερο που θα πρέπει να διασφαλίσετε, σε ό,τι αφορά το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στη θάλασσα, είναι η σωστή προστασία του από τους δυνητικούς κινδύνους. Το πρώτο «εμπόδιο» που καλείστε να αντιμετωπίσετε, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η επιβλαβής ηλιακή ακτινοβολία. Είναι κρίμα να ξεκινήσετε με την καλύτερη διάθεση για το πρώτο σας κοινό μπάνιο και να καταλήξετε να έχετε πρόβλημα από την υψηλή θερμότητα (π.χ. δρωτσίλα σε παιδιά). Για το λόγο αυτό, επιλέξτε να πάτε για μπανάκι κάποια πρωινή ώρα, ιδανικά νωρίς και πριν τις 10:00, ή αργότερα το απόγευμα, σίγουρα μετά τις 16:30 και ιδανικά μετά τις 18:00.

Επίσης, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι διαρκώς προστατευμένο το μωράκι σας από τον ήλιο, με τη συστηματική χρήση ενός αντηλιακού, που να είναι ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη. Για να μην έχει πρόβλημα το παιδί σας με τον ήλιο, μην ξεχάσετε να καθίσετε σε ένα σκιερό σημείο και να φορέσετε στο αγγελούδι σας ρούχα και καπέλο.

Τα τσιμπήματα αλλά και οι ερεθισμοί, είναι δυο ακόμη «εχθροί» της πρώτης επίσκεψης του μωρού σας στην παραλία. Το τελευταίο που θέλετε, είναι να πάτε για ανέμελη εκδρομή στην παραλία και να γυρίσετε σπίτι τρομαγμένες που μόλις εντοπίσατε, για παράδειγμα, εξανθήματα στο σώμα του παιδιού ή σπυράκια στο πρόσωπο του μωρού σας από κάποιο τσίμπημα. Οπότε προσπαθήστε να μη φέρνετε το παιδί σας σε άμεση επαφή με το έδαφος (π.χ. στην άμμο ή σε γκαζόν) και μην αμελήσετε, πριν το μπάνιο, να προμηθευτείτε τα απαραίτητα για το ενδεχόμενο ενός τσιμπήματος.

Αφήνοντας πίσω το κομμάτι της προετοιμασίας και φτάνοντας στην ώρα της πρώτης «βουτιάς» του βρέφους σας στο νερό, καλό είναι να είστε πολύ προσεκτικές καθώς μπαίνετε με το μωρό σας στη θάλασσα. Το κλειδί είναι να κινείστε με αργές και μικρές κινήσεις, προκειμένου να μη φοβηθεί το αγγελούδι σας. Αρχικά, βρέξτε τα πόδια του και σιγά-σιγά, εφόσον καταλάβετε από τις αντιδράσεις του ότι είναι δεκτικό στη νέα αυτή εμπειρία, συνεχίστε να βρέχετε και το υπόλοιπο σωματάκι του.

Όσο θα βρίσκεστε στο νερό, βάλτε τα δυνατά σας για να διατηρήσετε μια καλή και χαλαρή διάθεση, παίζοντας και γελώντας με το μωρό σας, ώστε να του περάσετε το «μήνυμα» ότι θάλασσα σημαίνει παιχνίδι και χαρά. Ακόμη, έχετε κατά νου ότι ένα τέταρτο της ώρας στη θάλασσα με το μωρό σας είναι αρκετό για να πάρει μια πρώτη γεύση από την εμπειρία του καλοκαιρινού μπάνιου. Όσο θα περνάει ο καιρός και τα κοινά σας μπάνια στη θάλασσα θα αυξάνονται, τόσο θα αυξάνετε κι εσείς το χρόνο που θα περνάτε μαζί στο νερό.

Μόλις ολοκληρώσετε τη βουτιά σας και βγείτε από το νερό, φροντίστε να αλλάξετε άμεσα το μωρό σας, αφαιρώντας το μαγιό του και αντικαθιστώντας το με ένα άλλο, στεγνό μαγιό, ή με κάποια ειδικού τύπου πάνα, αφού πρώτα καθαρίσετε το δερματάκι του από το αλάτι της θάλασσας. Προκειμένου να προστατέψετε ιδανικά την επιδερμίδα του από τους ερεθισμούς, ή από το σύγκαμα μωρού, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε την προστατευτική κρέμα συγκάματος για μωρά από τη SEPTONA, με βάλσαμο και πανθενόλη.

Τέλος, προσπαθήστε να θυμάστε ότι από τη στιγμή που είστε κατάλληλα προετοιμασμένη για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στη θάλασσα, έχοντας ενημερωθεί σωστά και έχοντας λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όλα θα πάνε καλά και θα περάσετε τέλεια με το αγγελούδι σας. Μην αφήσετε το άγχος της πρώτης φοράς να χαλάσει την όμορφη αυτή στιγμή σας, εξάλλου καμιά μαμά δεν γεννήθηκε έτοιμη. Απλά κάντε την «προεργασία» σας, οργανωθείτε σωστά και… καλές βουτιές!