Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φράση που λέει «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου». Και αυτή τη στιγμή σας έρχονται στο νου όλες εκείνες οι αναμνήσεις που ζήσατε με τον παππού σας και την γιαγιά σας, όλα εκείνα τα χατίρια που σας κάνανε και όλη την αφοσίωση που σας έδειξαν. Τώρα, καλείστε να δείτε τα παιδιά σας να βρίσκονται σε αυτή τη θέση, και σαν γονιός αντιμετωπίζεται τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική.

Από αυτή τη σχέση, τη σχέση παππού/γιαγιάς και εγγονιού, επωφελούνται σημαντικά τα παιδιά και όλα αυτά που τους προσφέρονται αποτελούν ένα ανεκτίμητο στοιχείο και κάτι το πολύτιμο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Ακόμη, επωφελούνται και οι ίδιοι οι παππούδες.

 

Ποιες είναι οι ωφέλειες που αποκτούν τα εγγόνια απ’ αυτή τη σχέση;

 

Αρχικά, η συναναστροφή ενός μικρού ηλικιακά εγγονιού με τους παππούδες του, το κάνει να διώχνει το στρες του αποχωρισμού και της απομάκρυνσης. Αυτό, σημαίνει πως το παιδί αρχίζει και μαθαίνει να ζει μακριά από τους γονείς του, να ανεξαρτητοποιείται και να διώχνει το φόβο. Μέσα από τη σχέση που διέπει τους παππούδες και τα εγγόνια, τα εγγόνια από πολύ νωρίς διαμορφώνουν την άποψη για το πως δημιουργούνται και τι είναι οι φυσιολογικές σχέσεις.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Τα παιδιά, πολλές φορές, δεν μιλούν στους γονείς τους για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έτσι απευθύνονται στον παππού και στην γιαγιά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο παππούς και η γιαγιά δείχνουν πάντοτε την ανιδιοτελή τους αγάπη και γίνονται ανεκτικοί και ευδιάθετοι στο να βοηθήσουν και να ακούσουν τα παιδιά. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να ανακουφιστούν από πράγματα που τους απασχολούν και να πάρουν ιδέες για το πως μπορούν να τα επιλύσουν.

Η διαρκής συναναστροφή του παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά του έχει άμεσα αποτελέσματα στην βελτίωση της συμπεριφοράς. Το παιδί παρατηρεί, επικοινωνεί, προσαρμόζεται και μαθαίνει. Αυτή η συναναστροφή μπορεί να οδηγήσει σε μία υγιή κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού και να το κάνει να προσαρμόζεται πιο εύκολα στην κοινωνική πραγματικότητα, καθώς θα έχει λιγότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Είναι ευκαιρία για τα παιδιά να απολαμβάνουν κάποιες φορές τις επιθυμίες τους. Οι παππούδες δείχνουν μεγαλύτερη αποδοχή, υπομονή, ανεκτικότητα και λιγότερο πειθαρχία. Έτσι, εκπληρώνουν τα χατίρια των παιδιών λόγω της μοναδικής αγάπης που τα δείχνουν και τα προσφέρουν. Τέλος, τα παιδιά δείχνουν διαρκώς τη θέληση να μαθαίνουν ιστορίες. Οι παππούδες είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στη διήγηση των ιστοριών. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για το παρελθόν, να κατανοήσουν την οικογενειακή τους ταυτότητα, να μάθουν για το πολιτιστικό τους υπόβαθρο, να αντλήσουν ιστορίες για τους γονείς τους μέσα από αφηγήσεις και φωτογραφίες.

 

Ποιες είναι οι ωφέλειες που αποκτά ο παππούς και η γιαγιά μέσα από την άμεση επαφή με τα εγγόνια;

 

Οι παππούδες νιώθουν δοτικοί. Έτσι, προσφέρουν την πραγματική τους αγάπη προς τα παιδιά και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να τα ευχαριστήσουν. Αυτό μπορεί και να συμβαίνει γιατί όταν μεγάλωσαν τα δικά τους παιδιά, λόγω υποχρεώσεων, δεν μπορούσαν να δώσουν όσα στ’ αλήθεια ήθελαν.

Ακόμη, έχουν αρκετό κενό χρόνο και μπορούν να το γεμίζουν με το παιχνίδι και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οι παππούδες αισθάνονται αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας, ξανανιώθουν παιδιά και αυξάνεται η χαρά τους. Τέλος, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως μέσα από μια δυνατή σχέση εγγονιού και παππού/γιαγιάς, οι παππούδες μπορούν να ζήσουν και ως πέντε χρόνια περισσότερο.

Πάντως ένα είναι το σίγουρο: Αφήστε τους γονείς σας να ασχοληθούν με τα παιδιά σας γιατί έχουν πραγματική και ανιδιοτελή αγάπη να δώσουν. Οι παππούδες, εξάλλου, βοηθάνε και εσάς στο πρόγραμμά σας και συμμετέχουν στη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας του παιδιού.

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη, MSc Παιδοψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια