Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρο νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές. Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης της νόσου. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίες είναι:

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
-Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα

 

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m 2 ) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
-Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ιδανικά, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα- τέλη Νοεμβρίου.

Γενικά, ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Ωστόσο, παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Ελάχιστη ηλικία χορήγησης είναι οι 6 μήνες, ενώ όλες οι ηλικίες εμβολιάζονται με ολόκληρη δόση εμβολίου.

Μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου είναι:

– Αερίζουμε τακτικά όλους τους χώρους του σπιτιού και του σχολείου
– Πλένουμε σωστά τα χέρια μας ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών
– Βήχουμε και φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας ή σε χαρτομάντηλο, το οποίο πετάμε αμέσως στα σκουπίδια
– Καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες και τα παιχνίδια με αντιμικροβιακό απολυμαντικό
– Απομακρύνουμε από το σχολείο και τις δραστηριότητες τα άρρωστα παιδιά
– Αποφεύγουμε τους χώρους με έντονο συνωστισμό και κακό αερισμό
– Ακολουθούμε εμείς και τα παιδιά μας ισορροπημένη διατροφή
– Εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο

Αν γίνατε κι εσείς πρόσφατα γονείς, η SEPTONA φροντίζει για τη σωστή ενημέρωσή σας και για την επίλυση κάθε πιθανής απορίας σας, με τις πολύτιμες LIVE συμβουλές των ειδικών της. Επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο online χώρο «Φροντίζουμε Ήρωες» της SEPTONA και μάθετε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα σας ζωή με το αγγελούδι σας!

Παιδίατρος – Παναγιώτα Χαϊκάλη