Ακούμε το μωράκι μας να κλαίει παραπονετικά, ανοίγουμε την πάνα και βλέπουμε στο δερματάκι του ένα μεγάλο κόκκινο σημάδι. Να ο ένοχος! Και το όνομα αυτού, σύγκαμα μωρού. Μία από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις που αντιμετωπίζουν τα βρέφη. Πως όμως δημιουργείται;

Αγαπητή μαμά, δεν φταις εσύ!

Οι περισσότερες μαμάδες συνήθως αισθάνονται ένοχες όταν αντικρύζουν το κόκκινο σημάδι στο δερματάκι του μωρού τους, πιστεύοντας ότι δεν φρόντισαν όπως έπρεπε την υγιεινή του. Στην πραγματικότητα όμως το σύγκαμα μωρού προκαλείται από δυο βασικούς παράγοντες:

  1. Την ουσία ουρία που περιλαμβάνεται στα ούρα και η οποία όταν διασπάται απελευθερώνει αμμωνία, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται η επιδερμίδα του μωρού.
  2. Από τους μικροοργανισμούς στα κόπρανα του μωρού.

Πως μπορούμε να προλάβουμε το σύγκαμα μωρού;

Το παράτριμμα, ή η δερματίτιδα πάνας, όπως ονομάζεται η πάθηση από τους ειδικούς, μπορεί να προληφθεί ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά την πάνα του μωρού, ώστε να αποφύγετε τη φλεγμονώδη δράση της αμμωνίας ή των βακτηρίων στην επιδερμίδα του μωρού.

Ελέγχετε τακτικά την πάνα του μωρού ώστε να μην είναι βρεγμένη. Όχι μόνο από τα ούρα του μωρού, αλλά και από ιδρώτα, καθώς η υγρασία εντός της πάνας ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Μπορείτε να αφήνετε το μωράκι σας χωρίς πάνα κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα, ώστε το δερματάκι του να αναπνέει.

Να πλένετε τακτικά το μωρό, αλλά μόνο με ειδικό βρεφικό αφρόλουτρο αντί για σαπούνι, διότι το pH του σαπουνιού ξηραίνει τη βρεφική επιδερμίδα και την καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητη σε ερεθισμούς.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματα του συγκάματος μωρού, που είναι οι κοκκινίλες και τα σκασίματα της επιδερμίδας. Εάν εντοπίσετε μικρό σκάσιμο κατά την αλλαγή της πάνας, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μια προστατευτική κρέμα συγκάματος για μωρά.

Πώς αντιμετωπίζουμε το σύγκαμα μωρού;

Είναι πολύ σημαντικό, αν το μωράκι σας έχει συγκαεί, να μην χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες, γιατί δεν αφήνουν την φλεγμονή να μειωθεί. Για τους ίδιους λόγους, θα πρέπει να αποφύγετε και τη συνεχή χρήση μωρομάντηλων, καθώς μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα λόγω τριβής. Πλύνετε το μωράκι σας με χλιαρό νερό και βρεφικό αφρόλουτρο που δεν περιέχει σαπούνι, και για την ανακούφισή του χρησιμοποιήστε μια προστατευτική κρέμα για σύγκαμα μωρού.

Η προστατευτική κρέμα συγκάματος για μωρά SEPTONA calm n’ care είναι μια αποτελεσματική λύση, καθότι περιλαμβάνει φυσικούς μαλακτικούς παράγοντες όπως βάλσαμο και πανθενόλη, και προσφέρει στην επιδερμίδα του μωρού 4πλή προστασία από συγκάματα, ερεθισμούς, υγρασία και βακτήρια.

Τέλος, σε περίπτωση που παρατηρήσετε λευκά σπυράκια στο σημείο συγκάματος, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.