Μια από τις πιο όμορφες στιγμές που μπορεί να μοιραστεί μια νέα μαμά με το μωράκι της, είναι η ώρα του μπάνιου του. Σίγουρα δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από το να φροντίζετε το μωρό σας με όλη σας την αγάπη, και κάθε φορά που το κάνετε να αισθάνεστε όλο και πιο δεμένες με τα παιδάκια σας… Εξάλλου, το γέλιο του μωρού σας -ε ίτε κατά τη διάρκεια του μπάνιου, είτε μετά από αυτό – είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για σας, τη μαμά, και για όλη αυτή την υπέροχη προσπάθεια που κάνετε για να το φροντίσετε σωστά.

Ωστόσο, όσο ωραίο κι αν είναι να κάνετε μπανάκι στο μωρό σας, τόσο τρομακτικό μπορεί να γίνει στην αρχή, τις πρώτες φορές που συμβαίνει. Πώς θα κρατήσω το μωρό την ώρα του μπάνιου; Αν μου γλιστρήσει; Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό; Ποιο σαπούνι να χρησιμοποιήσω; Αν οι απορίες αυτές σας θυμίζουν κάτι, ή μάλλον… κάποια «γνωστή» σας, μην αισθάνεστε περίεργα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απορίες πολλών νέων μαμάδων που είναι στην ίδια φάση με εσάς: αναζητούν ακόμα τα «πατήματά» τους, μιας και είναι καινούριες σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Για να μην αγχώνεστε άδικα λοιπόν, και για να βρείτε τη λύση σε ορισμένες από τις απορίες που ίσως έχετε, δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες οδηγίες για το μπανάκι του μωρού σας.

Tip #1: Καταρχάς, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε έχοντας ήδη κατά νου τι ακριβώς θα χρειαστείτε την ώρα του μπάνιου του παιδιού σας, για να μην καταλήξετε να ψάχνετε τα απαραίτητα εκείνη τη στιγμή και βρεθείτε προ απροόπτου. Τι χρειάζεστε για ένα σωστό μπανάκι; Μια μικρή πλαστική μπανιέρα για μωρά, τις πετσετούλες του, ένα σφουγγάρι (ιδανικά ειδικού τύπου), ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού στη μπανιέρα, βαμβάκι, βρεφικό αφρόλουτρο/σαμπουάν, μαντηλάκια και κρέμα για τους ερεθισμούς από την πάνα, και φυσικά μια καθαρή πάνα, έτοιμη να φορεθεί στο μωράκι σας μετά το μπάνιο του.

Tip #2: Καθώς ξεκινάτε το μπάνιο του παιδιού, γεμίστε νερό τη μπανιέρα του μωρού, όχι μέχρι επάνω, και προσέξτε η θερμοκρασία του νερού να είναι σχετικά ζεστή (όχι καυτό, ασφαλώς, αλλά ούτε και πολύ χλιαρό). Κρατήστε κοντά σας τα απαραίτητα και βάλτε, πριν από το μπάνιο, μια πετσέτα στο στρώμα στο οποίο θ’ αλλάξετε το μωρό σας, για να το τυλίξετε αμέσως μόλις βγει από το νερό. Στη συνέχεια, βγάλτε τα ρούχα του μωρού και αφήστε το μόνο με την πάνα. Πάρτε λίγο βαμβάκι, ελάχιστα βρεγμένο, και καθαρίστε τις περιοχές του προσώπου, των ματιών, των αυτιών και του λαιμού του παιδιού.

Tip #3: Λούστε το μωράκι σας με προσοχή, για να μην μπει νερό στα μάτια του. Κρατήστε το τυλιγμένο σε πετσέτα και γείρτε το ελαφρώς, για να του ρίξετε λίγο νερό στο κεφάλι και μετά λίγο βρεφικό σαμπουάν. Αφού τελειώσετε, ξεβγάλτε τις σαπουνάδες και φροντίστε να στεγνώσει καλά το κεφαλάκι του μωρού σας, με μια στεγνή πετσέτα. Για να αποφύγετε το ερεθισμένο δέρμα του μωρού ή την ξηροδερμία στο κεφάλι του μωρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν/αφρόλουτρο όπως της SEPTONA, με βάλσαμο και αλόη ή βάλσαμο και λεβάντα, που είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση και εμπεριέχουν φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες.

Tip #4: Αφαιρέστε την πάνα από το σώμα του παιδιού και βάλτε το λίγο λίγο στο νερό, προσέχοντας να το κρατάτε σωστά στους ώμους και στο κεφαλάκι του. Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο σας χέρι για να πλύνετε το σώμα του μωρού. Τελειώνοντας, τυλίξτε το μωρό με μια καθαρή πετσέτα και στεγνώστε το δερματάκι του με απαλές «ταμποναριστές» κινήσεις.

Tip #5: Πριν του φορέσετε τη νέα του πάνα, απλώστε σε εκείνη την περιοχή του σώματος του μωρού σας μια ποσότητα ειδικής κρέμας για προστασία από ερεθισμούς. Μόλις τελειώσετε, βάλτε του ρουχαλάκια και αν έτσι δεν αισθάνεται ακόμη απόλυτη ζεστασιά, πάρτε το μια τρυφερή αγκαλιά, σαν κι αυτές που μόνο εσείς ξέρετε να του προσφέρετε: η υπέροχη μαμά του!

Extra Tip:  Το δέρμα του μωρού σας είναι λεπτό και ευαίσθητο, όποτε μην τρομάξετε αν την ώρα του μπάνιου παρατηρήσετε ότι έχει λίγο σύγκαμα σε κάποιο σημείο του σώματός του, όπως για παράδειγμα, το σύγκαμα μωρού στο λαιμό. Εάν έχετε ν’ αντιμετωπίσετε σύγκαμα μωρού, ή σε περίπτωση που θέλετε να προφυλάξετε το μωρό σας από αυτό, δοκιμάστε την προστατευτική κρέμα συγκάματος για μωρά SEPTONA calm n’ care, με βάλσαμο & πανθενόλη και φυσικούς μαλακτικούς παράγοντες.