Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Ωστόσο, όσο υπέροχοι είναι οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός μωρού, τόσο δύσκολοι μπορεί να γίνουν για τους γονείς. Οι γονείς καλούνται να μεγαλώσουν και να φροντίσουν έναν νέο άνθρωπο, ενώ συνάμα πρέπει να μάθουν να αποκωδικοποιούν τα «σημάδια» που τους δείχνει και να επικοινωνήσουν μαζί του.

Την καθημερινότητα των 3 πρώτων μηνών με το μωρό περιπλέκουν διάφορες συνηθισμένες, αλλά απαιτητικές καταστάσεις, όπως οι παρακάτω:

  • ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ 

Οι κολικοί του πρώτου τριμήνου εκδηλώνονται με έντονο και επίμονο κλάμα, διάρκειας συνήθως 2-3 ωρών, κατά κύριο λόγο το απόγευμα ή το βράδυ, σε υγιή κατά τα άλλα βρέφη. Ξεκινούν μετά τις 2-3 πρώτες εβδομάδες ζωής και σταματούν γύρω στους 3 μήνες. Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη πλήρως, ενώ πιθανολογούνται παράγοντες όπως σιτιστικά προβλήματα, η ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος, ορμονικές διεργασίες, νευρολογική ανωριμότητα, το ταμπεραμέντο του παιδιού, καθώς και δυσκολίες στην αλληλεπίδραση γονέα-βρέφους.

Αφού βεβαιωθείτε, σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας, ότι δεν πρόκειται για κάτι παθολογικό, προσπαθήστε να ανακουφίσετε το μωρό σας δοκιμάζοντας τεχνικές όπως το λίκνισμα, το κράτημα σε θέση μπρούμητα, ο μάρσιππος και η αλλαγή περιβάλλοντος. Από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, η μόνη που πιθανόν να βοηθήσει είναι η χορήγηση προβιοτικών. Σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία των γονέων, όπως και η ηρεμία και ψυχραιμία στο περιβάλλον του μωρού.

  • ΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 

Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας, σε επίπεδο θρέψης και ανατροφής. Ωστόσο, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η έναρξη και η εγκατάστασή του είναι εύκολες, ειδικά για μια νέα μαμά. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και υποστήριξη από την οικογένεια και συμβουλές από σωστά ενημερωμένους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου ο θηλασμός του μωρού να μπορέσει να εδραιωθεί σωστά και να λυθούν προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, όπως οι πληγωμένες θηλές, η μειωμένη ή αυξημένη παραγωγή, η μαστίτιδα, το σπάργωμα κλπ.

Για τα βρέφη που σιτίζονται με τροποποιημένο γάλα αγελάδας, χρειάζεται σωστή ενημέρωση των γονέων για τον ορθό τρόπο παρασκευής του, ενώ η επιλογή του κατάλληλου γάλατος για τις ανάγκες του κάθε μωρού μπορεί να αποβεί χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

  • ΑΝΑΓΩΓΕΣ /  ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ 

Τα περισσότερα βρέφη παρουσιάζουν, σε καθημερινή βάση, αρκετά επεισόδια παλινδρόμησης του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, κάτι που οφείλεται στην ανωριμότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, καθώς και σε παράγοντες όπως το μικρό μήκος του οισοφάγου, ο μεγάλος όγκος των προσλαμβανόμενων υγρών (γάλα) και μια ενδεχόμενη αλλεργία του βρέφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή είναι φυσιολογική και παρέρχεται μετά τους πρώτους μήνες ζωής. Σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής, όπως η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, η αναιμία, η έντονη ανησυχία ή τα αναπνευστικά προβλήματα, τότε πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση και να υπάρξει κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.

  • “BABY BLUES” ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ 

Ο όρος “Baby Blues” αναφέρεται στα αρνητικά συναισθήματα και στη συναισθηματική αστάθεια που βιώνουν οι μητέρες λίγες μέρες μετά τον τοκετό, και ενώ όλοι θα περίμεναν από αυτές να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Η κατάσταση αυτή, που σχετίζεται με τις απότομες ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν μετά τον τοκετό, σε συνδυασμό με την εξάντληση που προκαλεί η 24ωρη ενασχόληση με το απαιτητικό νέο μέλος της οικογένειας, μπορεί να προκαλέσει τριβή ανάμεσα στο ζευγάρι και να χαλάσει -προσωρινά- την ευτυχία της οικογένειας. Οι νέες μαμάδες χρειάζονται βοήθεια, πρακτική και ψυχολογική, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωστά στο νέο τους ρόλο.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο της ζωής ενός μωρού έχει ιδιαιτερότητες και μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικό για τους γονείς του. Να θυμάστε όμως ότι κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος για να γίνει μαμά ή μπαμπάς. Το σημαντικό, για έναν νέο γονέα, είναι να μαθαίνει σωστά το νέο του ρόλο και να εξελίσσεται μέσα σε αυτόν, αναζητώντας πάντοτε την κατάλληλη και έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε αφορά την καλή υγεία και τη φροντίδα του μωρού του.

Αν γίνατε κι εσείς πρόσφατα γονείς, η SEPTONA φροντίζει για τη σωστή ενημέρωσή σας και για την επίλυση κάθε πιθανής απορίας σας, με τις πολύτιμες LIVE συμβουλές των ειδικών της. Επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο online χώρο «Φροντίζουμε Ήρωες» της SEPTONA και μάθετε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα σας ζωή με το αγγελούδι σας!

 

Παιδίατρος – Παναγιώτα Χαϊκάλη